Yoga reducerar stress och ger dig en effektiv återhämtning .

Hantera din stress med yoga.

Ny spännande forskning visar att yogan inte bara ökar välbefinnandet, den ökar även din förmåga att hantera stress och din mentala kapacitet.

DET ÄR SKÖNT i både kropp och själ att yoga, men är det ”bara” en känsla eller kan yogan faktiskt påverka vårt mående och hälsa?

– Ny spännande forskning visar att yogan inte bara ökar välbefinnandet, utan även kan ge bland annat en ökad stresstålighet, hjälpa vid depression och oro och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Yoga har även bevisad effekt på smärta, framför allt när det gäller värk i nacken, den nedre delen av ryggen, och även vid spänningshuvudvärk, förklarar Sara Hoy i sin bok ”Yoga, vetenskap och fakta”.

Sara Hoy är utbildad och verksam yogalärare samt arbetar i forskningsprojekt kopplat till yoga vid Karolinska Institutet och CPF. Hon är utbildad folkhälsovetare och har en master i idrottsvetenskap från KI och GIH. Sara utbildar yogalärare på Nordiska Yogainstitutet samt driver företaget Yoga Prehab som arbetar med att stödja människor i att skapa ett proaktivt förhållningssätt till kropp och hälsa.

– Yoga kan göra dig stark i både kropp och sinne, både för att den innehåller fysisk aktivitet men också för att den inrymmer återhämtning för stressreducering och mental effektivitet.

Redan från första stund skapar yogan en kaskad av positiva fysiologiska reaktioner i kroppen. Under de första långa djupa andetagen sjunker stressnivån i kroppen. Musklerna slappnar av och hjärtat börjar slå långsammare så att pulsen sänks, säger Sara.

När du börjar värma upp kroppen med yogans rörelser som steg för steg blir mer ansträngande kommer blodtrycket och pulsen att öka igen. I den avslutande vilan sätter dina lugn- och rosystem igång och gör gott för återhämtningen.

– Oavsett om du är en van motionär eller sällan är i rörelse
finns effekten av ett yogapass kvar långt efter att det är slut. Det är inte bara något du känner själv, utan vetenskapen håller med dig, säger Sara Hoy.

– Stress kan vara både bra, dåligt och mittemellan. Hälsa handlar till stor del om att göra stress positivt, eller iallafall mittemellan. Saken är nämligen den att du kan bli bättre på att hantera fysiologisk stress och få den att stärka din kropp och din hjärna.

   Av: LISA NILSSON.