Stress och sömn är tätt sammankopplade.
Stress hämmar sömnen.
Sömnen är avgörande för både hjärnans och kroppens återhämtning, men stress gör att vi får svårare att sova och sover vi för lite höjs kroppens stressnivå.
Olika arbetstider ger olika förutsättningar för återhämtning, men generellt har oregelbundna arbetstider visat på ett samband med sömnstörningar. Oregelbundna arbetstider har också visat sig vara förenat med en ökad risk för ohälsa och olyckor. Den bristande återhämtningen tros vara en viktig faktor bakom denna ökade risk.
Att sova dåligt en kortare period innebär för de flesta inte några större hälsorisker. Men bristande återhämtning under en längre tid kan innebära ökad risk för ohälsa. Sömnbrist försämrar även vår kognitiva förmåga. Vi blir till exempel sämre på att planera vad vi ska göra, har svårare att behålla fokus på det vi gör och att bedöma risker. Med andra ord innebär bristande återhämtning också en risk för försämrad arbetsprestation och säkerhet i arbetet.
Källa: KI
UNDER PERIODER av hög stress är behovet av återhämtning extra stort. Samtidigt är det just under sådana belastande perioder som det kan vara som svårast att få till återhämtning. Återhämtning är en nyckelfaktor för att vi ska må bra och kunna prestera.
Stress och sömn är tätt sammankopplade och påverkar varandra. Man kan säga att stress är sömnens motsats. Om vi har en hög stress eller aktiveringsnivå när vi ska sova kan det vara svårt att somna, och sömnen, när den väl infaller, kan försämras. Samtidigt kan dålig eller för lite sömn höja kroppens stressnivå.
Arbetslivsforskning har också visat att arbetsrelaterad stress är förknippad med sömnstörningar. I arbetslivet är det inte bara stress som kan påverka sömnen. Arbetstiderna påverkar också möjligheterna till återhämtning.