
När produktionen av testosteron går ner minskar sexlusten
Minskad sexlust.
Vad händer i kroppen när män åldras och vad kan vi göra för att hantera det? Vi har pratat med naturläkaren och örtmedicinaren Peter Wilhelmsson som har över 40 års erfarenhet inom hälsobranschen.
NATURLÄKAREN Peter Wilhelmsson har skrivit en mängd böcker om funktionsmedicin, där man sätter patienten i centrum och tar alla aspekter och hela kroppen i beaktande snarare än en isolerad uppsättning symptom. Arbetssättet syftar till att hitta och åtgärda grundorsakerna till ohälsa och sjukdom istället för att endast behandla symptom.
Viktiga funktioner försämras
När män åldras försämras många funktioner i kroppen, som muskelstyrka, potens, ledhälsa, energinivå, hjärt- och kärlhälsa samt andra allmänna funktioner förknippade med mäns hälsa.
– Det är lika naturligt som när en blomma börjar vissna, säger Peter Wilhelmsson. I tonåren och 20-årsåldern har män mycket tillväxthormoner och testosteron, och även om man inte tränar så mycket bygger man muskelmassa. Men hormonproduktionen minskar när vi blir äldre och redan i 35-årsåldern blir hormonoptimeringen lägre.
Att musklerna bryts ned och förlorar sin funktion är en allvarlig konsekvens av åldrandet. Tillståndet kallas sarkopeni och kan förebyggas genom fysisk aktivitet och proteinrik kost.
– Vi kan motverka sarkopeni genom att träna och inte bli överviktiga. Ett annat sätt är att detoxa från miljögifter som vi alla är utsatta för. Tungmetaller och kemikalier gör att vi lättare får en förhöjd inflammation som ger oss ett sämre immunförsvar. Är man passiv och äter husmanskost stöttar det inte våra fysiologiska funktioner.
Bromsa åldringsprocessen
Med en bättre livsstil och miljö kan vi bromsa in den naturliga åldringsprocessen.
– Vi har ett samhälle och en miljö runt omkring oss som bryter ner våra kroppar, säger Peter. Motarbetar vi inte det med en bättre kost och motion blir det en successiv försämring som till sist kan bli en tumör eller någon typ av inflammation.
Inom funktionsmedicinen är livsstilen basen, dvs kost, träning, stresshantering och sömn. Sedan finns det områden som är självreglerande och håller oss friska, som detox och hormoner.
– När vi bryter mot en optimal hållningsprocess och fysiologisk utveckling får det konsekvenser, även om det kanske tar många år. De flesta kroniska sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar, cancer och diabetes tar 20-30 år av ackumulerade fel, livsstil eller miljögifter att utvecklas.
Viktiga näringsämnen för mäns hälsa
Även om man äter rätt, har en fysisk livsstil och får den sömn som kroppen behöver så kan man behöva tillskott av olika näringsämnen.
– Problemet idag är att våra jordar är utarmade och innehåller för lite näring. Växter kan växa lika högt som tidigare, men innehåller till exempel inte tillräckligt med selen längre och de behöver vi för att motverka sjukdomar. Vi vet idag att alla har någon form av näringsbrist och näringsobalans. Därför är det bra att göra tester för att se vilka ämnen man saknar. Exempelvis kan man se om testosteronvärdena är låga.
Testosteronvärdet
Vill man ha både ett bra sexliv, mer ork och motivation när man blir äldre ska inte testosteronvärdet gå ner under medelvärdet för då tappar man motivation och sexlust.
– Vi har inte skattepengar till att dela ut gratis prover för att mäta testosteron, så tyvärr måste man själv bekosta det. Om man gör en screening med blodpanel, som kan visa de viktigaste varningstecknen, och sedan följer upp med en hårmineralanalys får man information om sin ämnesomsättning och metaboliska typ, näringsbalans av viktiga näringsämnen, insulinkänslighet, hormonobalans och förekomst av tungmetaller.
Visar provet att man har låga testosteronvärden kan man förstärka testosteronproduktionen med testosteronplåster eller en mix av tillskott.
– Det förstärker även produktionen av kväveoxid som håller blodkärlen mjuka och motverkar impotensproblem, säger Peter Wilhelmsson. Testosteronplåster fungerar bäst, men även tillskott kan ha en positiv inverkan. Zink ökar produktionen av testosteron och Bockhornsklöver minskar förstorad prostata. Det ger ett bättre sexliv, ökad muskeltillväxt och ökad motivation.
Potensproblem
Med åldern stelnar våra blodkärl och kärlväggar, var uppgift är att producera kväveoxid, och de får beläggningar av fett och plack. Ett tydligt tecken på detta är när män får potensproblem.
– Har man svårt att få erektion är det ett blodflödesproblem och det ökar även risken för hjärtkärlsjukdomar, säger doktor Peter Wilhelmsson. Med tillskott av aminosyror som L-arginen ökar produktionen av kväveoxid i kärlväggarna.
När det gäller mäns åldrande ska man inte bara fokusera på testosteron utan även på sarkopeni, som är en multifaktoriell orsak till åldersrelaterade förändringar.
– När vi åldras blir vi fetare och får mindre muskelmassa, men om vi tränar bra kan vi behålla muskelmassan och får mer energi, testosteron och dopamin.
Av POUL HEIE