Mät din kondition och se hur mycket syre ditt blodomlopp kan ta upp.
Hur är din kondition?
Med ett enkelt test kan du mäta din kondition och se hur mycket syre ditt blodomlopp kan ta upp när du är fysiskt aktiv. Resultatet visar vilken form du har och hur du förhåller dig till andra i din åldersgrupp.
DITT KONDITIONSVÄRDE behöver du egentligen ett välutrustat laboratorium för att kunna mäta. Men om du inte har det kan du göra ett test hemma som baserar sig på beräkningar från tidigare tester.
Man behöver inte göra några stora matematiska beräkningarna för att få reda på hur det står till med konditionen. Det jobbet har redan idrotts- och arbetsfysiologen Per-Olof Åstrand gjort för oss. Han har tagit fram en modell där man kan se sin maximala syreupptagningsförmåga.
Det är bara att sätta in två värden i modellen; vikten och värdet av hjärtfrekvensen när hjärtat jobbar för fullt. Sedan drar du en linje mellan värdena och kan räkna fram ditt konditionsvärde.
Åstrands steptest är ett enkelt och snabbt test av din syreupptagningsförmåga som du kan göra hemma utan några större hjälpmedel.
Här kan du läsa hur du genomför testet, men läs igenom hela instruktionen innan du börjar.
Du behöver en bänk, eller liknande, som du kan kliva upp på med höjden cirka 33 cm för kvinnor och 40 cm för män. Bänken ska vara stabil, stå på ett halkfritt underlag och kunna bära din vikt.
Du ska få upp din puls och sedan mäta den. Sedan kan du med hjälp av pulsen och din vikt räkna ut vilken kondition du har.
Börja med att träna in följande rörelse med ett tempo på ungefär 30 steg i minuten, för att få ett så rättvisande resultat som möjligt.
Du ska gå upp på bänken med båda benen, först höger och sedan vänster ben. Gå ned igen. Kliv upp igen, denna gång med motsatt ben först. När koordinationen och hastigheten är inarbetad är du redo för att göra testen.
Nu kan du starta testet. Kliv upp och ner från bänken som du gjorde när du tränade på det, med 30 steg i minuten. Efter 5 minuters arbete på bänken ska du mäta din puls. Lägg sedan in din vikt och den uppmätta pulsen i skalan till höger.
Av INGVAR LARSSON